Tooth Colored Fillings

Ana Sayfa Dolgu

Dolgu Nedir?

Çürük, aşınma veya travma sebebiyle yapısal bütünlüğünü ve fonksiyonunu kaybetmiş dişlere uygulanan bir yöntemdir. Çürük alanların uzaklaştırılmasının ardından oluşan boşluğa, dişin fonksiyon ve görüntüsünün yeniden kazandırılması için yerleştirilen materyallere “dolgu” denir.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Diş çürükleri, gözle muayene ve röntgen ile tespit edilir. Gereken durumlarda lokal anestezi yapılır. Çürük doku temizlendikten sonra diş hekimi tarafından uygun dolgu materyali seçilir.

Diş hekimi uygun materyali seçerken dolgu yapılacak alanın büyüklüğünü, canlı dokuya olan uzaklığını ve hangi dişte olduğunu, tutuculuğu, hastanın yaşını, dişin prognozunu ve estetiği göz önünde bulundurur. Temizlenen çürük kavitesi, dolgu materyali ile doldurulduktan sonra düzenleme ve cila işlemleri yapılır.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Amalgam (gümüş) dolgular; gümüş, çinko, bakır ve civa karışımından oluşan ve daha sağlam dolgulardır. Civa alerjisi olan kişilere yapılamaz. Diş renginden daha koyu olması nedeniyle ön dişlerde tercih edilmez. Mekanik olarak dişe tutunduğundan çürük alan yanında dişin sağlam olan kısımlarından da aşındırma gerektirmektedir.

Kompozit dolgular; Silikon dioksit parçacıkları içeren plastik bir karışımdan meydana gelen diş rengindeki dolgulardır. Gelişen teknoloji ve materyaller sayesinde sadece çürük alanın kaldırılması yeterlidir. Oldukça estetik materyaller olduğundan ön ve arka tüm dişlerde kullanılmaktadır. Sertletme ve büzülmeden kaynaklı dolgu diş aralanmasını önlemek için tabaka tabaka yerleştirilmesi gerektiğinden yapım aşaması bir miktar uzun sürebilmektedir. Renkli gıda tüketim sıklığı ve miktarına bağlı olarak zamanla renklenebilmektedir.

Porselen dolgu (inley ve onley dolgular); diş dokusunun büyük ölçüde harap olduğu; fakat kaplama gerektirmeyecek olgularda kullanılan dolgulardır. Amalgam ve kompozit dolgulara göre daha dayanıklı olan bu dolgular lekelenmelere karşı da oldukça dirençlidir. Dişin onarılması amaçlayan bu dolgular, diş renginde laboratuvar ortamında hazırlandıktan sonra dişe yapıştırıldığından diğer dolgulara göre daha maliyetlidir.

Geçici dolgular ise dişin iyileşmesinin gözlenmesi gerektiği durumlarda, kanal tedavisinin ara seanslarında, derin çürük tedavisi sırasında dişin canlı dokusu açığa çıktığında çeşitli materyaller kullanılarak yapılan dolgulardır. Daimi dolgular kadar dişi koruyamadıklarından uzun süre ağız içinde bırakılmazlar.

AVANTAJLI
DİŞ BAKIMLARI

DİŞ TEMİZLEME VE
BEYAZLATMA

Daha iyi bir gülüş için hemen bizi arayın.

Diş Beyazlatma

Çeşitli sebeplerle renklenmiş dişlere kimyasal ajanlar uygulanması ile dişlerin renginin açılmasına beyazlatma işlemi adı verilmektedir.

Diş Eti Şekillendirme

Sağlıklı diş etleri kendiliğinden ya da fırçalama/diş ipi kullanımı sırasında kanamanın olmadığı, açık pembe renkli, sıkı kıvamlı, şiş olmayan, diştir.

Diş İmplantı

İmplant tedavisinden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir.

Diş Kronları

Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesidir.

Randevu Talep Et

    ACİL DURUMLARDA BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİNİZ

    Lütfen arayın veya iletişim formunu doldurup gönderin, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

    (0266) 373 33 77

    Hemen Ara